NATURALIS BIODIVERSITY CENTER

Drawers_1_Bruynzeel-Storage-Systems_Naturalis

”Vi behöver absolut högsta kvalitet. Då hamnar du automatiskt hos Bruynzeel. ”Museum och biodiversitetscenter Naturalis i Leiden valde lådor från Bruynzeel Storage Systems till sitt LiveScience-rum.

”Vackert eller hur?” Marianne Fokkens är imponerad. Den nya delen av museet är ljust och rymligt och verkställd i nyanser och former som påminner om jordens alla lager.

Som projektledare bidrog Fokkens till den nya byggnaden. Hon ansvarade för utformningen av flera museirum samt LiveScience lokalen, som är ett rum på bottenvåningen med gratis inträde för allmänheten. Och där de kan se forskare från Naturalis arbeta och samtidigt prata med dem.

Utställningen

”LiveScience är vår utställning”, säger Fokkens. ”Vi vill visa allmänheten vad vi arbetar med på Naturalis, hur vi gör det och varför vi gör det. Vi strävar efter att vara helt transparenta.”

LiveScience visar också en (liten) del av Naturalis enorma permanenta samling av 42 miljoner objekt. Från fjärilar till skalbaggar, från snäckor till sniglar, från enskilda ben till kompletta skelett.

 

”Vi behöver absolut högsta kvalitet. Då kommer du automatiskt att hamna hos Bruynzeel. ”

Marianne Fokkens

Projektledare för utställningen på Naturalis

Tjuvkika

Normalt förvaras samlingen på ett säkert sätt i museets 20-vånings förvaringstorn, som inte är öppet för allmänheten. Men besökare kan se en del av samlingen i LiveScience – tack vare Bruynzeels lådsystem. Lådorna är anpassade för att rymma 256 ”etikettlådor” med glasskivor innehållande Naturalis museiföremål.  

”Vi tar emot 500 000 besökare per år, inklusive många barn. Det är därför vi behöver ett system av högsta kvalitet, med material som tål en hård behandling. Om det är det du letar efter så hamnar du hos Bruynzeel.”

Anpassning

Bruynzeels lådor är skräddarsydda så att de rymmer exakt två Naturalis-etikettlådor på  40 x 40 centimeter. Det finns också lådor med djupare etikettlådor innehållande till exempel större djurben.

Systemet har totalt 128 lådor. ”Jag trodde att det skulle ta några veckor för att det skulle installeras, men ett Bruynzeel-team gjorde jobbet på några dagar.”

Skydd

Att skydda samlingen är viktigt för Naturalis, eftersom vissa föremål är mycket sköra. Därför har låddämpare monterats i lådorna för att undvika stötar och vibrationer när lådorna öppnas och stängs. De kraftiga, men ändå smidiga lådorna är också robusta nog att tåla ett barn som hänger över dem.

 

Det är ett mycket robust men ändå flexibelt system som kan hålla i minst femton år. Vi är väldigt nöjda med det, säger Marianne Fokkens. Och om samarbetet med Bruynzeel säger hon: ”Det var perfekt.”

Marianne Fokkens

Projektledare för utställningen på Naturalis

Vill du veta mer om våra museums lösningar?