Silver är en naturlig metall som har använts i århundraden för att stoppa spridningen av skadliga bakterier. I antika Grekland användes till exempel silverfat för att lagra vatten och vin, i vilda västern använde cowboys silvermynt i deras drickflaskor för att förhindra bakterier och alger, och adeln åt med silverbestick under medeltiden för att hålla sig friska.

Silver gör comeback

Eftersom produktionen av syntetisk antibiotika var billigare än användningen av silver, så har silver använts mindre och mindre sedan 1930-talet. Flera bakterier har emellertid gradvis blivit resistenta mot antibiotika, vilket fått silver att göra en comeback. Forskare hävdar att silver är det mest kraftfulla elementet för att bekämpa virus och bakterier. Å andra sidan, att ta för mycket silver (joner) oralt är inte bra för människor och kan orsaka ett tillstånd där huden blir blågrå.

Silver hämmar bakteriespridning

När silverjoner används i låga koncentrationer på föremål och material är silvret inte skadligt för människor. Om ytan på ett föremål behandlas med silverjoner, till exempel genom pulverlackering, kommer dessa att hämma celldelningen hos bakterierna, och därmed hämma bakteriespridningen. Vi ser användningen av denna ytbehandling särskilt inom hälso- och livsmedelsindustrin, där hygien spelar en viktig roll.

 

Användning av silverjoner kan vara ett effektivt sätt att skydda mot bakterietillväxt. Vill du veta mer om hur Bruynzeel erbjuder detta skydd?