Collectiecentrum Nederland (CC NL) i Amersfoort rymmer samlingarna från fyra nationella institutioner: Rijksmuseum, nederländska friluftsmuseet, Het Loo-palatset och den nationella kulturarvsinstitutionen. Den hållbara, energieffektiva depån är unik i världen och här kommer man att förvara, konservera, undersöka, utbyta kunskap om och låna holländska mästerverk. Bruynzeel Storage Systems tillhandahöll förvaringssystemen.

Utmaningar fanns i överflöd när Collectiecentrum Nederland skulle utformas, säger projektledaren Twan Janssen från Bruynzeel Storage Systems. Han är stolt över att projektet slutfördes så snabbt och bra.

Twan-Janssen_Bruynzeel-Storage-Systems

”Varje fas i det här stora projektet hade sina egna utmaningar. Ett europeiskt anbudsmaterial med många fler aspekter än vanligt hade utfärdats. I själva verket var det två separata anbud, eftersom ett separat anbud gällde de sex rummen med tavelförvaring på fjärde våningen. Vi var tvungna att göra mycket på kort tid för att kunna ge en bra offert.

“Det är inte ofta man får ett så stort och komplext uppdrag”

Twan Janssen

Projektledare Bruynzeel Storage Systems

När vi hade fått uppdraget började vi titta på detaljerna. Vi tog fram en detaljerad plan för varje rum, i nära samarbete med personalen på CC NL. Samarbetet gick utmärkt under hela processen. 

Med ett projekt som det här är det också viktigt att titta ordentligt på hur det ser ut på plats och inte bara lita på ritningarna. Du måste alltid hantera oväntade avvikelser och justeringar som du direkt måste hitta en lösning på. Tillsammans med golvföretaget har vi till exempel kommit fram till nya lösningar för de mobila nätramarnas golvskenor. Även om vi använde många standardmaterial var uppdraget som helhet verkligen specialanpassat.

På knappt tio månader installerade Bruynzeel-personalen 24 250 kvadratmeter med tavelförvaring, 8 650 kvadratmeter Longspan-hyllor, 2 400 kvadratmeter grenställ, 18 060 kvadratmeter Sysco®-hyllor, 960 kvadratmeter mobila vagnar, 1 287 mattställ, 3 655 lådor, 117 panelställ och 191 garderober i skåp.

Siffrorna är utskurna i en metallplakett som Platschef  Wim Hoeben fick från Bruynzeel när projektet hade slutförts och som nu finns på hans skrivbord. Som en trofé utdelad efter en imponerande sportprestation. ”Det Bruynzeel har uppnått här på så kort tid är också en stor prestation”, säger platschefen.

Janssen: “En komplicerande faktor var att installationen inleddes runt den tid då coronautbrottet inträffade. Det ställde stora krav på vår monteringspersonal, som naturligtvis måste kunna arbeta säkert. Tack vare samarbetet med CC NL och andra parter och våra egna ansträngningar lyckades vi trots detta göra ett så bra arbete på tio månader. ”

 

Vill du veta mer om de förvaringssystem som är installerade i CollectionCenter Nederland?

Vill du ha mer information om våra förvaringslösningar för museum?